عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ، قَالَ:
قَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ، أَنُؤَاخَذُ بِمَا عَمِلْنَا فِي الْجَاهِلِيَّةِ؟ قَالَ: «مَنْ أَحْسَنَ فِي الْإِسْلَامِ لَمْ يُؤَاخَذْ بِمَا عَمِلَ فِي الْجَاهِلِيَّةِ، وَمَنْ أَسَاءَ فِي الْإِسْلَامِ أُخِذَ بِالْأَوَّلِ وَالْآخِرِ».

[صحيح] - [متفق عليه] - [صحيح البخاري: 6921]
المزيــد ...

Daripada Ibn Mas'ūd RA, beliau berkata:
Seorang lelaki bertanya: “Wahai Rasulullah, adakah kami akan dipertanggungjawabkan atas apa yang kami lakukan pada zaman Jahiliah?” Baginda bersabda: «Sesiapa yang berbuat baik dalam Islam tidak akan dipertanggungjawabkan atas apa yang dilakukannya pada zaman Jahiliah, dan sesiapa yang berbuat jahat dalam Islam, dia akan dipertanggungjawabkan atas yang pertama dan yang terakhir».

[صحيح] - [متفق عليه] - [صحيح البخاري - 6921]

Explanation

Nabi ﷺ menjelaskan kemuliaan memeluk Islam, Dan bahawa sesiapa yang memeluk Islam dan baik keislamannya, serta ikhlas dan benar, maka dia tidak akan dihisab atas perbuatan-perbuatan maksiat yang telah dilakukannya pada zaman jahiliyah, Sesiapa yang melakukan kejahatan dalam Islam dengan menjadi seorang munafik atau murtad daripada agamanya, maka dia akan dihisab atas amalannya semasa dalam kekafiran dan juga atas amalannya semasa dalam Islam.

Benefits from the Hadith

  1. Keprihatinan para sahabat رضوان الله عليهم dan ketakutan mereka terhadap amal perbuatan yang pernah mereka lakukan pada zaman jahiliah.
  2. Galakan untuk tetap teguh di atas Islam.
  3. Keutamaan memeluk Islam dan bahawa ia menghapuskan amalan-amalan terdahulu.
  4. Orang murtad dan munafik akan dihisab atas setiap amalan yang dilakukannya pada zaman jahiliah, dan atas setiap dosa yang dilakukannya dalam Islam.
View Translations
Language: English Urdu Spanish More ... (69)