عن عمر بن الخطاب رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه قال: «لو أنكم كنتم توَكَّلُون على الله حق توَكُّلِهِ لرزقكم كما يرزق الطير، تَغْدُو خِمَاصَاً، وتَرُوحُ بِطَاناَ».
[صحيح] - [رواه الترمذي وابن ماجه وأحمد]
المزيــد ...

Omer ibn Hatabi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) tregon se Profeti ﷺ ka thënë: "Sikur të mbështeteshit tek Allahu denjësisht, do t'ju furnizonte siç i furnizon zogjtë: gdhihen barkzbrazur, por kthehen barkplotë."
Ky hadith është sahih. - E shënon Ibn Maxhe.

Shpjegimi

Ky hadith na udhëzon që të mbështetemi në Allahun e Lartësuar në të gjitha çështjet tona. Realiteti i mbështetjes (ar. et tevekkul) nënkupton: të mbështetemi tek Allahu i Lartësuar për sjelljen e gjërave të dobishme dhe për të larguar gjërat e dëmshme, në çështjet e kësaj bote dhe në ato të fesë. Kjo, se nuk jep, as privon, as sjell dëm e as dobi askush përveç Allahut të Lartësuar. Njeriu duhet t'i veprojë shkaqet, që i sjellin atij dobi dhe ia pengojnë atij dëmet, e bashkë me këtë duke iu mbështetuar Allahut: "Allahu i mjafton kujtdo që mbështetet tek Ai." (Et Talak, 3) "...dhe tek Ai le të mbështeten ata që dëshirojnë të jenë të mbështetur (tek Allahu)!” (Jusuf, 67)

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Gjermanisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Vlera e mbështetjes (tek Allahu) dhe se ajo është ndër faktorët më madhorë për përfitimin e rizkut.
  2. Mbështetja (tek Allahu) nuk bie në kundërshtim me marrjen e shkaqeve, sepse Profeti ﷺ njoftoi se mbështetja e vërtetë nuk kundërshtohet nëse dilet në mëngjes dhe në mbrëmje në kërkim të rizkut.
  3. Feja i kushtoi rëndësi veprave të zemrës, për faktin se mbështetja (tek Allahu) është vepër e zemrës.
  4. Mbështetja tek Allahu është shkak kuptimor për përftimin e rizkut, që nuk bie në kundërshtim me veprimin e shkakut konkret.
  5. Është e ligjësuar të mbështetemi tek Allahu për të gjitha kërkesat dhe kjo është prej gjërave të obligueshme të besimit. Allahut i Lartësuar thotë: "Në qoftë se jeni besimtarë, atëherë mbështetuni tek Allahu!” (El Maide, 23)