عن عائشة رضي الله عنها ، قالت: سَأَل رسول الله صلى الله عليه وسلم أُنَاسٌ عن الكُهَّان، فقال: «ليْسُوا بشيء» فقالوا: يا رسول الله إنهم يُحَدِّثُونَا أحْيَانَا بشيء، فيكون حَقَّا؟ فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم : «تلك الكلمة من الحَقِّ يخْطفُها الجِنِّي فَيَقُرُّهَا في أُذُنِ وليِّه، فَيَخْلِطُونَ معها مائة كَذِبَة». وفي رواية للبخاري عن عائشة رضي الله عنها : أنها سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: «إن الملائكة تَنْزِل في العَنَانِ -وهو السَّحَاب- فَتَذْكُرُ الأمر قُضِيَ في السماء، فَيَسْتَرِقُ الشيطان السَّمْعَ، فيسمعه، فيُوحِيَه إلى الكُهَّان، فيكذبون معها مائة كَذْبَة من عند أَنْفُسِهم».
[صحيح] - [الرواية الأولى: متفق عليها. الرواية الثانية: رواها البخاري]
المزيــد ...

Aishja (Allahu qoftë i kënaqur me të!) tregon: "Disa persona e pyetën të Dërguarin e Allahut ﷺ rreth falltarëve, e në atë rast ai tha: "c2">“E tëra është kotësi.” Ata thanë: "O i Dërguari i Allahut, por nganjëherë ata na tregojnë diçka e cila, pas një kohe, realizohet!" i Dërguari i Allahut ﷺ iu përgjigj: "c2">“Kjo që ndodh është një fjalë e vërtetë, të cilën ndonjë xhin e grabit dhe e përcjell në veshin e mikut të tij, i cili pastaj e përzien atë me njëqind gënjeshtra.” Në një transmetim të Buhariut qëndron: "Aishja (Allahu qoftë i kënaqur me të!) ka thënë: "E kam dëgjuar të Dërguarin e Allahut ﷺ të ketë thënë: "c2">“Melekët zbresin mbi re dhe i përmendin çështjet e paracaktuara qiellore, kurse shejtanët i dëgjojnë (disa fjalë) vjedhurazi dhe ua tregojnë falltarëve duke i mbështjellë me njëqind gënjeshtra nga vetvetja.”
Ky hadith është sahih. - E shënon Buhariu.

Shpjegimi

Aishja (Allahu qoftë i kënaqur me të!) tregon se disa njerëz e pyetën Profetin ﷺ për ata që tregojnë për ngjarje të panjohura (gajbijate) në të ardhmen. Në atë rast u tha: "Mos u mërzitni për ta, mos ua merrni fjalën dhe mos u vini veshin!" Ata thanë: "Thënia e tyre përputhet me realitetin; sikur të tregonin për një çështje të panjohur që do të ndodhë në filan muajin e në filan ditën, pastaj ajo ndodh sipas asaj që ata thanë." Profeti ﷺ u tha: "Xhinët e rrëmbejnë atë që dëgjojnë nga lajmet qiellore, andaj zbresin te bashkëpunëtorët e tyre falltarë dhe u tregojnë atë që dëgjuan, pastaj ky falltar i shton kësaj që dëgjoi nga qielli njëqind gënjeshtra." Kuptimi i transmetimit të Buhariut është se melekët dëgjojnë në qiell ndodhitë që Allahu i Lartësuar i cakton çdo ditë për njerëzit e botës, pastaj zbresin në re dhe bisedojnë me njëri-tjetrin, kështu që shejtani i vjedh ato lajme, pastaj zbret me to te bashkëpunëtorët e tij falltarë, kështu që ata u tregojnë atyre atë që dëgjuan, pastaj falltari u shton gjërave që i dëgjoi njëqind gënjeshtra, madje edhe më shumë.

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Tagalogisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Është e ndaluar t'u besosh falltarëve dhe ajo që thonë ata është gënjeshtër dhe trillim, edhe nëse ndonjëherë është e vërtetë.
  2. Thëniet e vërteta të falltarëve janë ato që xhinët vjedhurazi i dëgjojnë. Xhinët para misionit të Profetit ﷺ uleshin në vende të përshtatshme poshtë qiellit të kësaj bote, duke dëgjuar se çfarë po ndodhte në Parinë e Lartë (te melekët), por kjo u anulua dhe u pengua që me ardhjen e Profetit ﷺ me mision profetik, kështu që ata vjedhurazi i dëgjonin (lajmet) dhe gjuheshin me shigjeta të zjarrta (meteorë), ashtu siç na ka treguar Kurani i madhërishëm (në suren el Xhin).
  3. Xhinët marrin bashkëpunëtorë nga njerëzit.
  4. Ekzistenca e dëgjimit të lajmeve vjedhurazi nga ana e djajve. Por, kjo gjë është bërë më e rrallë dhe më e paktë, saqë pothuajse është zhdukur, në raport me atë që ata ishin në periudhën e xhahilietit (para se të vinte Profeti).
Më shumë