عن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: "هلك المُتَنَطِّعون -قالها ثلاثا-".
[صحيح] - [رواه مسلم]
المزيــد ...

Abdullah ibn Mesudi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) transmeton se i Dërguari i Allahut ﷺ ka thënë: "Janë shkatërruar ata që e teprojnë.” Këtë e tha tri herë.
Ky hadith është sahih. - E shënon Muslimi.

Shpjegimi

Profeti ﷺ e sqaron se thellimi dhe teprimi në gjëra është shkak drejt shkatërrimit. Qëllimi i Profetit ﷺ është për të ndaluar një gjë të tillë. Prej kësaj është mbingarkimi i vetes në adhurim, derisa të largohet e të këputet (prej adhurimit). Gjithashtu prej kësaj është teprimi në të folur dhe shqiptimi me grykë të fytit. E, prej formave më të rënda të teprimit që lënë gjurmë, njëkohësisht i pari për të cilin duhet tërhequr vërejtja, është teprimi në raport me madhërimin e njerëzve të mirë, deri në atë masë që çon në shirk (idhujtari).

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Tagalogisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Gjermanisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Inkurajimi për t'u larguar nga teprimi në çdo gjë, sidomos në adhurime dhe në madhërimin e njerëzve të mirë.
  2. Kujdesi i madh i Profetit ﷺ për ta shpëtuar umetin e vet dhe përpjekja e tij e madhe në kumtimin e fesë te të tjerët.
  3. Teprimi ndalohet në çdo çështje.
  4. Është e rekomanduar që çështja me rëndësi të theksohet.
  5. Inkurajimi për të qenë i drejtë në çdo gjë.
  6. Islami është tolerant dhe i lehtë.
Më shumë