+ -

عن أبي سعيد الخدري رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال:
«لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ، مَنْ ضَارَّ ضَرَّهُ اللَّهُ، وَمَنْ شَاقَّ شَقَّ اللَّهُ عَلَيْهِ».

[صحيح بشواهده] - [رواه الدارقطني] - [سنن الدارقطني: 3079]
المزيــد ...

از ابوسعید الخدری رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود:
« در اسلام ایجاد کردن ضرر و رساندن ضرر به دیگران نیست، و هر کسى زیان آور باشد الله متعال او را زیان می رساند، و هر کسى سخت گیر باشد الله متعال با او سختی می نماید».

[صحیح به شواهد آن] - [الدار قطنی روایت کرده] - [سنن دار قطنی - 3079]

توضیح

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بیان نمود که هر گونه ضرر و مظاهر آن باید از خود و دیگران دفع شود، پس برای هیچ کس جایز نیست که به خود و دیگران آسیب برساند.
و برای شان جایز نیست که ضرر را با ضرر دفع کند زیرا ضرر با ضرر برطرف نمی شود مگر به عنوان قصاص، بدون این که از حد تجاوز کند.
سپس پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم تهدید به ضرر را برای کسانی که به مردم آسیب می رسانند و تهدید به سختی برای کسانی که بر مردم سخت می گیرند بیان نمود.

ترجمه: انگلیسی اردو اسپانوی اندونزیایی اویگوری بنگالی فرانسوی ترکی روسی بوسنیایی سنهالی هندی چینایی فارسی ویتنامی تاگالوگ کردی هاوسا پرتگالی مالایالام تلگو سواحیلی تامیلی برمه ای تايلندی آلمانی ژاپنی پشتو آسامی آلبانی سویدی امحاری هلندی گوجراتی قرغزی نیپالی یوروبایی لیتوانیایی صربستانی سومالیایی تاجیکی کينیارواندایی رومانی مجارستانی چکسلواکی الموري مالاگاسی فولانی ایتالیایی اورومویی کانارایی الولوف البلغارية آذری اوزبکی اوکراینی الجورجية اللينجالا المقدونية
مشاهدۀ ترجمه ها

از فوائد حدیث

  1. نهى از مجازات بيشتر از حد آن.
  2. الله متعال به چيزى كه به بندگانش ضرر برساند امر نكرده است.
  3. تحريم ایجاد کردن زيان و رساندن زیان به دیگران با سخن يا فعل و يا ترک.
  4. جزای عمل از نوع آن می باشد، پس هر کسى زیان آور باشد الله متعال او را زیان می رساند، و هر کسى سخت كند الله متعال با او سختی می کند.
  5. یکی از احکام شرع این است که «ضرر رفع می شود.» شریعت ضرر را تایید نمی کند و ضرر رساندن به دیگران را نفی می کند.