عن ابن مسعود رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : «مَنْ قَرَأ حَرْفاً مِنْ كِتاب الله فَلَهُ حَسَنَة، والحَسَنَة بِعَشْرِ أمْثَالِها، لا أقول: ألم حَرفٌ، ولكِنْ: ألِفٌ حَرْفٌ، ولاَمٌ حَرْفٌ، ومِيمٌ حَرْفٌ».
[صحيح] - [رواه الترمذي]
المزيــد ...

Ibn Mesudi (Alllahu qoftë i kënaqur me të!) tregon se Profeti ﷺ ka thënë: "c2">“Ai që lexon një shkronjë nga Libri i Allahut, ka një shpërblim, i cili shtohet dhjetëfish. Nuk them se elifi, lami dhe mimi janë një shkronjë, por elifi është një shkronjë, lami një shkronjë dhe mimi shkronjë më vete.”
Ky hadith është sahih. - E shënon Tirmidhiu.

Shpjegimi

Ibn Mesudi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) e përcjell këtë hadith se i Dërguari i Allahut ﷺ ka thënë se çdo musliman i cili lexon një shkronjë nga Libri i Allahut, shpërblimi i tij për një shkronjë shtohet dhjetëfish. Fjala e Profetit: "Nuk them se elifi, lami dhe mimi janë një shkronjë", do të thotë se nuk them se gjithsej tri shkronjat janë një shkronjë e vetme, por elifi është një shkronjë, lami një shkronjë dhe mimi shkronjë më vete. Lexuesi i kësaj do të shpërblehet me tridhjetë shpërblime, e kjo është një begati e madhe dhe një shpërblim madhështor. Andaj, njeriu duhet të lexojë shpesh Librin e Allahut të Lartmadhëruar.

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Gjermanisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Inkurajimi për leximin e Kuranit.
  2. Lexuesi për çdo shkronjë që e lexon, do të marrë nga një të mirë të shumëfishuar.
  3. Sqarimi i fjalës shkronjë (ar. harf) dhe dallimi mes shkronjës dhe fjalës.
  4. Mëshira dhe bujaria e gjerë e Allahut, meqë në saje të mirësisë dhe bujarisë së Tij robit ia shumëfishon shpërblimin.
  5. Pohimi se fjala e Allahut është me zë dhe me shkronjë.