Kategoria: Vlera dhe rregullat .

عن أبي الدرداء رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: «مَنْ رَدَّ عَنْ عِرْضِ أَخِيهِ رَدَّ اللَّهُ عَنْ وَجْهِهِ النَّارَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ».
[صحيح] - [رواه الترمذي وأحمد]
المزيــد ...

Ebu Derdai (Allahu qoftë i kënaqur me të!) tregon se Profeti ﷺ ka thënë: "Atij që e mbron nderin e vëllait të tij, Allahu do t'ia mbrojë fytyrën nga Zjarri në Ditën e Kiametit."
Ky hadith është sahih. - E shënon Tirmidhiu.

Shpjegimi

Në këtë hadith tregohet vlera e atij që e mbron nderin e vëllait të tij musliman. Pra, nëse ndokush prej të pranishmëve në ndonjë kuvend përgojon ndonjë musliman, atëherë ti duhet ta mbrosh vëllanë tënd musliman, ta heshtësh përgojuesin e ta ndalosh të keqen. E, nëse nuk e mbron, atëherë kjo konsiderohet tradhti ndaj vëllait tënd musliman. Ajo që tregon se nga ky hadith nënkuptohet personi që përgojohet kur nuk është i pranishëm, është hadithi i Esma bint Jezidit, e cila tregon se Profeti ﷺ ka thënë: "Atij që e mbron nderin e vëllait të tij në mosprani, Allahu e ka detyrë (nderi) ta lirojë nga Zjarri.” E shënon Ahmedi, ndërsa Albani e vlerëson si hadith sahih (të vërtetë).

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Tagalogisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Gjermanisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Ky shpërblim është i veçantë kur vëllai yt musliman përgojohet kur nuk është i pranishëm.
  2. Shpërblimi është sipas llojit të veprës: Allahu e mbron nga Zjarri atë që ia ruan nderin vëllait të vet.
  3. Pohimi i zjarrit (të Xhehenemit) dhe Ditës së Kiametit.