عن أبي هريرة رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم فيما يَحْكِي عن ربه تبارك وتعالى، قال: «أَذْنَبَ عَبْدٌ ذَنْبًا، فقال: اللهم اغْفِرْ لي ذَنْبِي، فقال اللهُ تبارك وتعالى: أَذْنَبَ عَبْدِي ذَنْبًا، فَعَلِمَ أَنَّ له رَبًّا يَغْفِرُ الذَّنْبَ، ويَأْخُذُ بالذَّنْبِ، ثم عَادَ فَأَذْنَبَ، فقال: أَيْ رَبِّ اغْفِرْ لي ذَنْبِي، فقال تبارك وتعالى: أَذْنَبَ عَبْدِي ذَنْبًا، فَعَلِمَ أَنَّ له رَبًّا، يَغْفِرُ الذَّنْبَ، ويَأْخُذُ بالذَّنْبِ، قَدْ غَفَرْتُ لِعَبْدِي فَلْيَفْعَلْ ما شَاءَ»
[صحيح] - [متفق عليه]
المزيــد ...

Ebu Hurejra (Allahu qoftë i kënaqur me të!) tregon se Profetii ﷺ transmeton nga Zoti i vet i Lartmadhërishëm dhe thotë: "c2">“Një njeri bëri një mëkat dhe tha: “O Allah, më fal mëkatin!” Allahu i Lartmadhërishëm thotë: "c2">“Robi im bëri mëkat, por e diti se ka një Zot që fal mëkatet dhe dënon për to.” Pastaj bëri mëkat sërish dhe tha: "c2">“O Allah, më fal mëkatin!” Allahu i Lartmadhërishëm thotë: “Robi im bëri mëkat por e diti se ka një Zot që fal mëkatet dhe dënon për to. Robin Tim e kam falur, andaj të veprojë çfarë të dojë."
Ky hadith është sahih. - Muttefek alejhi.

Shpjegimi

Nëse robi bën një mëkat, e pastaj thotë: "O Allah, më fal mëkatin!", atëherë Allahu i Lartmadhëruar thotë: "Robi im bëri mëkat, por e diti se ka një Zot që fal mëkatet, i mbulon dhe i tejkalon ato ose dënon për to. Pastaj bëri mëkat sërish dhe tha: "O Allah, më fal mëkatin!" Atëherë Allahu i Lartmadhëruar tha: "Robi im bëri mëkat, por e diti se ka një Zot që fal mëkatet, i mbulon dhe i tejkalon ato ose dënon për to; Unë ia kam falur (mëkatet) robit Tim, andaj le të bëjë çfarë mëkati të dojë dhe pas tyre të pendohet sinqerisht." Pra, përderisa vepron kështu: bën mëkat dhe pendohet, Unë e fal atë, sepse pendimi fshin çdo gjë që është bërë para tij.

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Tagalogisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Gjermanisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Mirësia dhe mëshira e madhe e Allahut mbi robërit e Tij, përderisa ata besojnë se Zoti i tyre i ka nën kontroll, nëse do Ai, i fal dhe, nëse do, Ai i ndëshkon.
  2. Pendimi i vërtetë i shlyen mëkatet.
  3. Besimtari në Allahun e Lartmadhëruar e pastron zemrën e tij me pendim dhe shpreson në faljen e Zotit të tij, kështu që nxiton për devotshmëri dhe vepra të mira. E, nëse bën mëkat, e korrigjon veten me pendim dhe nuk vazhdon në mosbindje (duke i mëkatuar Allahut).
  4. Nëse mëkati i një personi përsëritet njëqind herë ose më shumë dhe ai pendohet çdoherë; atij i pranohet pendimi dhe i falen mëkatet. Gjithashtu, nëse pendohet për të gjitha (mëkatet) me një pendim të vetëm, pas të gjitha mëkateve, pendimi i tij do të jetë i vlefshëm.