عن أبي ذر الغفاري رضي الله عنه مرفوعاً: «لا تَحْقِرَنَّ من المعروف شيئا، ولو أن تَلْقَى أخاك بوجه طَلْق».
[صحيح] - [رواه مسلم]
المزيــد ...

Ebu Dherr Gifariu (Allahu qoftë i kënaqur me të!) tregon se Profeti ﷺ ka thënë: "Assesi mos nënvlerëso asnjë gjë, edhe po e takove vëllanë tënd me fytyrë të buzëqeshur."
Ky hadith është sahih. - E shënon Muslimi.

Shpjegimi

Hadithi tregon se buzëqeshja gjatë takimit është e rekomanduar dhe kjo është një prej veprave të mira që muslimani duhet të ketë kujdes për të dhe të mos e nënvlerësojnë, për shkak të dashamirësisë ndaj vëllait musliman dhe se e bën atë të lumtur.

Përkthimi: Anglisht Frëngjisht Spanjisht Turqisht Urdu Indonezisht Boshnjakisht Rusisht Bangalisht Kinezisht Persisht Tagalogisht Indisht Vietnamisht Sinhalisht Ujgurisht Kurdisht Hausaisht Portugalisht Melejalemisht Gjuha telugu Sevahilisht Tamilisht Burmisht Tajlandisht Gjermanisht Japonisht Gjuha Pashto Asamisht السويدية الأمهرية
Shfaq përkthimet

Mësime nga hadithi

  1. Hadithi tregon se kërkohet që dashuria dhe dashamirësia të ekzistojë midis besimtarëve, fytyra e çelur, ngazëllimi dhe buzëqeshja.
  2. Feja është e plotë dhe gjithëpërfshirëse dhe ajo ka ardhur me çdo gjë që është e mirë për muslimanët dhe për unifikimin e fjalës së tyre.
  3. Kujdesi për të bërë vepra të mira, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me të tjerët si dhe të mos nënvlerësojë (besimtari) asnjë të mirë.
  4. Është e rekomanduar që të futet gëzimi te muslimanët, për faktin se kështu realizohet dashamirësia mes tyre.