+ -

عن تميم الداري رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال:
«الدِّينُ النَّصِيحَةُ» قُلْنَا: لِمَنْ؟ قَالَ: «لِلهِ وَلِكِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلِأَئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ وَعَامَّتِهِمْ».

[صحيح] - [رواه مسلم] - [صحيح مسلم: 55]
المزيــد ...

از تمیم داری رضی الله عنه روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود:
«دين نصيحت كردن است" گفتيم: براى چه كسى؟ فرمودند: "براى الله متعال، و كتابش، و رسولش، و امامان مسلمانان، و عموم آنان.

[صحیح] - [مسلم روایت کرده] - [صحیح مسلم - 55]

توضیح

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: دین ( اسلام) بر اخلاص و صداقت بنا شده است، به طوری که آن گونه که الله دستور داده است، به طور کامل و بدون غفلت و تقلب انجام شود.
به پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم گفته شد: که نصیحت براى چه كسى است؟ او فرمود:
اول: نصیحت برای الله متعال: اخلاص در عمل برای او، شرک نياوردن به او، ایمان به ربوبیت، الوهیت و اسماء و صفات او، و بزرگ پنداشتن امر او، و دعوت به ایمان با او.
دوم: نصیحت برای کتاب او که قرآن کریم است: این که باور داشته باشیم كه قرآن كريم کلام و آخرین کتاب اوست، و همه شرائع قبل از خود را نسخ كرده است، وبايد آن را گرامی بداریم، آن را کما حقه تلاوت نماییم، به محکم آن عمل نماییم، و به متشابه آن تسلیم شویم، و در برابر تفسیر تحریف کنندگان از آن دفاع نماییم، از پند واندرزهای آن عبرت بگیریم، علوم آن را نشر نماییم، و مردم را به سوی آن دعوت كنيم.
سوم: نصیحت برای پيامبرش؛ محمد صلی الله علیه و سلم: اینکه ایمان بیاوریم که او آخرین پیامبران است، و به آنچه آورده است ایمان بیاوریم، و از اوامر او اطاعت کنیم، و از نواهی او پرهیز نمائیم. و اینکه الله متعال را فقط با آنچه آورده است عبادت کنیم، و حق او را تعظیم نماییم، او را گرامی بداریم، و دعوتش را پخش کنیم، شریعت او را نشر کنیم، و تهمت ها را از او دور بسازیم.
چهارم: نصیحت برای ائمه مسلمین: با یاری آنان در پیروی از حق، و اختلاف نکردن با آنان بر سر قدرت، و شنیدن و اطاعت از آنان در طاعت خداوند متعال.
پنجم: نصیحت برای مسلمانان: با نیکی کردن به آنها و دعوت آنها، و پرهیز از آزار واذيت آنها، و دوست داشتن خیر به آنها و همکاری با آنها در نیکی و تقوا.

ترجمه: انگلیسی اردو اسپانوی اندونزیایی اویگوری بنگالی فرانسوی ترکی بوسنیایی سنهالی هندی چینایی فارسی ویتنامی تاگالوگ کردی هاوسا پرتگالی مالایالام تلگو سواحیلی تامیلی برمه ای تايلندی آلمانی ژاپنی پشتو آسامی آلبانی سویدی امحاری هلندی گوجراتی قرغزی نیپالی یوروبایی لیتوانیایی صربستانی سومالیایی تاجیکی کينیارواندایی رومانی مجارستانی چکسلواکی مالاگاسی ایتالیایی اورومویی کانارایی آذری اوزبکی اوکراینی
مشاهدۀ ترجمه ها

از فوائد حدیث

  1. دستور نصیحت برای همه.
  2. منزلت بزرگ نصيحت از دیدگاه دین.
  3. دين شامل عقاید، وگفتار و كردار است.
  4. از لوازم نصیحت این است که نصیحت کننده نفس خود را از الودگی ها پاک کند، و برای نصیحت شونده خواهان خیر باشد.
  5. زيبا بودن آموزش پيامبر - صلى الله عليه و سلم - به طوريكه يک مطلب كلى را بيان مى كند، سپس جزئيات آن را مطرح مى كند.
  6. شروع به مهمتر قبل از مهم، همانطوری كه پيامبر - صلى الله عليه و سلم - با نصيحت براى الله متعال شروع كردند، سپس براى کتابش، سپس برای رسول الله - صلى الله عليه و سلم -، سپس براى امامان مسلمانان، سپس براى عموم مسلمانان.