+ -

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رضي الله عنهما قَالَ:
كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَجْوَدَ النَّاسِ، وَكَانَ أَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِي رَمَضَانَ حِينَ يَلْقَاهُ جِبْرِيلُ، وَكَانَ يَلْقَاهُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ فَيُدَارِسُهُ القُرْآنَ، فَلَرَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَجْوَدُ بِالخَيْرِ مِنَ الرِّيحِ المُرْسَلَةِ.

[صحيح] - [متفق عليه] - [صحيح البخاري: 6]
المزيــد ...

از ابن عباس رضی الله عنهما روایت است که فرمودند:
رسول الله صلى الله عليه وسلم سخاوتمندترين مردم بود، و در رمضان هنگامی که جبريل عليه السلام نزدش می آمد، از هر زمانی بخشنده تر می شد؛ و جبريل در رمضان هر شب نزد رسول الله صلى الله عليه وسلم می آمد و با ایشان قرآن را دَوْر می كرد. آری؛ خير و بخشش رسول الله صلى الله عليه وسلم در آن هنگام که جبريل نزدش می آمد، از باد روان نيز بيشتر بود.

[صحیح] - [متفق علیه] - [صحیح بخاری - 6]

توضیح

پیامبر صلی الله علیه وسلم سخاوتمند ترین مردم بود، و در ماه رمضان سخاوتش بیشتر می شد، بگونۀ که هرچه برای فرد شایسته می بود اعطا می نمود، و سبب افزایش سخاوتش دو چیز بود:
اول: دیدار او با جبرئیل علیه السلام.
چیزی دیگر: مدارسۀ قرآن، که او خواندن از دل (از یاد) است.
جبرئیل علیه السلام هر چه از قرآن نازل شده بود را با او مدارسه می نمود، و رسول الله صلی الله علیه وسلم سخاوتمندتر، نیکوکارتر و انفاق تر بود، و برای رساندن نفع برای خلق از باد پاکیزۀ که الله متعال آن را با باران و رحمت می فرستد سریعتر بود.

ترجمه: انگلیسی اردو اسپانوی اندونزیایی اویگوری بنگالی فرانسوی ترکی روسی بوسنیایی سنهالی هندی چینایی فارسی ویتنامی تاگالوگ کردی هاوسا پرتگالی مالایالام سواحیلی تايلندی پشتو آسامی امحاری هلندی گوجراتی قرغزی نیپالی رومانی مالاگاسی
مشاهدۀ ترجمه ها

از فوائد حدیث

  1. بیان سخاوت پیامبر صلی الله علیه وسلم و فراخی کرم او به ویژه در ماه رمضان، چون آن ماه طاعات و موسم حسنات است.
  2. تشویق به سخاوت در هر وقت، و مستحب است که در ماه رمضان افزایش یابد.
  3. افزایش انفاق و بخشش و احسان و تلاوت قرآن در ماه رمضان.
  4. یکی از اسباب حفظ علم، مدارسۀ آن همراه طلاب علم و علماء است.